"Det ska vara hela skolans tidning"

Dela
Bild för kommunikator
September 18, 2015, 10:10
Studentkåren
Nytillträdda chefredaktören för kårens tidning Tofsen Lovisa Jäberg (IT) berättar om bandy, damtidningar och vem hon allra helst skulle intervjua om hon fick välja fritt. 
 
Jag växte upp med mina föräldrar och lillebror i Ytterby, och flyttade in till Göteborg när jag började på Chalmers.  Pappa gick här så kopplingen fanns ju men jag ville inte göra som han gjorde.
 
 

"Jag trodde inte det skulle vara så kul och familjärt" 

Pappa tyckte nog jag skulle läsa på A eller TD egentligen. Jag gillar ju konst, men inte så strukturerat som i arkitekturen.  Vet inte riktigt varför det blev IT, men det var nog web och interaktionsdesign som jag alltid tyckt varit kul. Och jag ville ha en bred teknisk bas. 
 
Mottagningen var fullspäckad. Jag hade hört att den skulle vara intensiv men trodde inte att det skulle vara så kul och familjärt. Det hade varit tungt att ta sig igenom den första tiden utan mottagningen.   
 
 
Jag läser gärna böcker, helst romaner. Och tidningar, damtidningar. Det är jätteskönt att bara köpa en tidning, det gör en hel kväll. Om jag inte läste skulle jag må sämre. Man får uppleva saker genom böcker, få en del av andras liv och berättelser.  
 

"Tofsen ska vara hela skolans tidning" 

Plötsligt gick alla av i Tofsen. Så då ställde jag upp för rollen som chefredaktör. Det är viktigt att kunna se helheten, men det är också svårt för man vill vara en del av gruppen och hjälpa till.
 
 
Om fem år skulle jag vilja att Tofsens innehåll bestod av mer material från studenterna. Att alla kan vara med och bidra så att redaktionen väljer ut, hjälper till, layoutar och ger ut tidningen. Det skulle vara hela skolans tidning.  
 
"Den känns jäkligt snygg och relevant" 
 
Metro Student, den tidningen gillar jag. Mest för att den är jäkligt snygg och den känns välarbetad och relevant. I Tofsen skulle jag vilja ha mer om det som påverkar mig som student än om skolan. Det ska ju vara om sånt man inte riktigt tänker på eller vet att man vill veta.
 
 

"Klart det är kul att vinna"

Innan jag började på Chalmers tränade jag mycket, fotboll och bandy. Jag var nog med en säsong i allsvenskan på innebandy men nu tränar jag inte alls. På Chalmers blev det sociala umgänget viktigare och nu känns det svårt att få in i schemat.  Men jag är inte så tävlingsinriktad kring betyg och sånt, det är klart jag tycker det är kul att vinna.
 

Tofsen fick vi av tofsfantasten Maria Montazami.
 

"Tidningar fyller ett utrymme utan störningar" 

Svår fråga men J.K Rowling, det skulle vara drömintervjun. Hur kan man skapa en hel sådan värld som hon gjort? 
 
 
Tidningar fyller ett utrymme som inte digital media gör riktigt. Det känns mer socialt att sitta och läsa tidningar tillsammans än att alla är försjunkna i sina mobiler och egentligen gör samma sak. Det blir koncentrerat och utan små störningar som t ex Facebook eller nåt mail som dimper in. 
 

Lovisa väljer

Kaffe | Te
Omslag | Uppslag
Linux | Windows
Gargamel | Gammelsmurf
Mobilappar | Hemsidor
 

Fakta Lovisa

Born & raised: Ytterby
Född: 1991
Sektion/år: it13
Tidigare engagemang: sexIT 14, styrIT 15/16
Aktuell som: chefredaktör för kårtidningen Tofsen
 
Foto, text & animation: Noelle Madsen, Mikael Oskarsson
 

Tidigare intervjuer