"Jag ville komma ur min comfort zone"

Dela
Bild för kommunikator
April 21, 2016, 12:09
Studentkåren
För Sümeyya Dökümcü (kfkb13) var det självklart att bli chalmerist. Med ett brinnande intresse för bioteknik och vad Chalmers forskare egentligen pysslar med var Society for biological engineering (SBE) ett lika självklart val. Att däremot gå utanför sin bekvämlighetszon och bli ordförande i kårföreningen var inte självklart. Här berättar hon om krokiga vägar och svårslagna virus.
 
Varför Chalmers? 
Jag har alltid tyckt om matematik och biologi så Chalmers var ett självklart alternativ för mig, det är ju Sveriges bästa universitet.
 
 
 
 
Konstigaste du varit med om på Chalmers? 
Vi hade ett event i SBE där vi skulle förbereda plockmat. Folk studerade omkring oss medan vi hackade gurkor. Det var lite speciellt men kul! 
 
När blev du intresserad av SBE? 
Jag började bli intresserad under mottagningen eftersom syftet verkligen talade till mig, att skapa en plattform där forskarna möter studenter. Det är en jättebra chans att hålla kontakt och prata med dem. Men också att träffa andra studenter såklart! 
 
Vad tror du inte de flesta vet om dig?
Jag är rätt bra på att skriva satiriska dikter. I akrostikon stil! Så jag har som tradition att skriva skämtsamma dikter till mina närmaste vänner när de fyller år. De ser alltid fram emot det. 
 

"Vi är en länk mellan forskarna och studenterna." 

Varför ville du bli ordförande? 
Jag sökte ordförandeposten även om jag inte tänkt det. Jag ville komma ut ur min comfort zone och nu är jag verkligen glad att jag gjorde det. Det har utvecklat mig och gjort mig modigare.
 
 
Vad innebär det att vara medlem i SBE? 
Vi arrangerar event, håller kontakt med forskarna och har ungefär 200 medlemmar. De kommer till eventen och deltar, Life Science kontaktar också oss när de är nåt på gång och de söker volontärer till exempel. Då har man som medlem chans att delta på ett mer aktivt plan.  
 

"Vi blir motiverade när alla vill samma sak."

Bara man är intresserad av bioteknik räcker det långt. Vi bestämmer själva vad vi vill göra och prata om. Så alla är välkomna som har ett intresse för life science eller bioteknik. Om man är intresserad av forskarna, det de gör och deras historia ska man verkligen bli medlem. Forskarnas väg är sällan spikrak och det är spännande att höra de berätta. 
 
 
Vad kommer du sakna mest med styrelseuppdraget nu när du går av?
Att sitta i styrelsen gav mig möjligheten att ta kontakt med människor. Det kommer jag sakna. Nu när jag är en vanlig student kan jag inte bara gå till forskare och lärare utan anledning. Jag kommer också sakna gemenskapen i vår grupp. Jag har blivit bättre och tryggare i mingelsituationer, det tar jag verkligen med mig.  
 
 
 
Vad är det mest utmanande inom forskningen just nu? 
Jag tänker på de nya virusen som uppkommer och som man snabbt måste hitta vaccin till, till exempel Zikaviruset. Tiden är den stora utmaningen. 
 
 
Bästa med kåren? 
Kåren gör att studenterna känner sig enade och ger möjligheter att fortsätta med sina intressen. Men kåren vinner ju på det också. Kåren syns och hörs, studenterna får göra det de gillar och ta med sig erfarenheterna ut i arbetslivet. 
 

Om Sümeyya

Sektion/år: kfkb13
Born and raised: Göteborg
Född: 1993
Aktuell som: ordförande i Society for biological engineering, SBE
 

Sümeyya väljer

Kaffe | Te
Ögonmått | Pipett
Leda | Följa
Stafylokocker | Streptokocker
Plasmid | DNA
 
Foto: Mikael Oskarsson och Noelle Madsen
Animation: Mikael Oskarsson
 

Tidigare intervjuer