Ett tryggt campus för alla
Du har rätt att känna dig trygg, bekväm och säker på campus, oavsett tid på dygnet. På Chalmers är det nolltolerans mot trakasserier, droger och alkoholhets. Ändå vet vi att det förekommer i olika miljöer och situationer. Då är det bra att veta vart man ska vända sig.
Chalmers...
- ska vara en trygg plats för alla
- har nolltolerans mot alla former av trakasserier
- har nolltolerans mot droger.
Om något händer – att göra i stunden
- Säg ifrån om du känner dig obekväm eller om du ser någon bli utsatt för något. Om det inte kändes okej är det inte okej, oavsett om personen som gjorde eller sade något hade den intentionen eller inte.
- Prata med en kompis om du inte är bekväm att säga till själv eller vill prata med arrangör/handledare, föreläsare osv.
- Om det är under ett arrangemang – prata med arrangörerna. Arrangörer bär ansvaret under arrangemang att hantera en situation om du som gäst känner dig otrygg. Arrangörer kan:
- Ge stöttning
- Avvisa personer som uppfattas som otrygga från arrangemanget och informera personen om konsekvenser som kan tillkomma.
- Informera om hur du kan ta vidare händelsen inom sektionen eller kåren om det är något du önskar
- Kontakta polis eller väktare
Om något händer – att göra i efterhand
Chalmers ska vara en trygg plats, både under studierna och i det studiesociala livet. Om det händer något är det därför bra att informera om det i efterhand, så att kåren och högskolan kan erbjuda stöd och försöka arbeta förebyggande så att något liknande inte sker igen. Vem du vänder dig till beror på i vilket sammanhang som händelsen inträffat. Det går alltid att höra av sig till Sociala enhetens ordförande (SO) i kårledningen för hjälp med att hitta rätt.
Programansvarig (högskolan)
Om det sker något under studietid eller som påverkar arbetsmiljön för dig som student kan en händelse vara ett arbetsmiljöproblem. Chalmers måste enligt lag hantera arbetsmiljöproblem. På varje program är det programansvariga (PA) som bär ansvaret för studenternas organisatoriska och sociala arbetsmiljö. Därför är det i första hand ditt programs PA du bör vända dig till om du blir utsatt för något som påverkar din studiemiljö.
Trygg på Chalmers (högskolan och kåren)
Om du har upplevt något som du inte är okej med på Chalmers kan du anmäla händelsen via ett digitalt formulär – både händelser relaterat till din studiemiljö och till din fritid i Chalmerssammanhang. Du kan använda detta digitala formulär både om du har upplevt det själv eller bevittnat det. Du kan välja att lämna dina kontaktuppgifter eller att vara anonym. Ett utredningsteam tar emot din rapportering och finns till för att bedöma vad högskolan eller kåren ska göra utifrån det som hänt.
https://www.chalmers.se/utbildning/dina-studier/studie-och-arbetsmiljo/trygg-pa-chalmers/
SAMO (sektionen)
På varje sektion finns en SAMO, som företräder studenter vid tillhörande program i arbetsmiljöfrågor. SAMO kan hjälpa dig att ta vidare arbetsmiljöproblem till PA eller andra funktioner vid högskolan.
SAMO är även en del av sektionen, och kan därför även ta vidare händelser relaterade till din fritid i Chalmerssamanhang till sektionens styrelse.
Ordförande för den sociala enheten (SO) i kårledningen
Ordförande för den sociala enheten (SO) i kårledningen är huvudstuderande skyddsombud och företräder alla studenter vid Chalmers i arbetsmiljöfrågor. SO kan hjälpa dig att ta vidare arbetsmiljöproblem till relevanta funktioner vid högskolan.
SO är ansvarig för tryggheten relaterad till kårens verksamhet och därför även ta vidare händelser relaterade till din fritid i Chalmerssamanhang.
Det går alltid att höra av sig till SO för hjälp med att hitta rätt.
Mejl: so@chalmersstudentkar.se
Tel: 031-772 39 18
Doktorandombudsman - The Doctoral Student Ombudsman (DOMB) at Chalmers Student Union is hired to provide individual doctoral students with support and advice and to provide support and advice to doctoral students as a group. The DOMB is employed by the student union and is thus independent in relation to Chalmers as a higher educational institution. All doctoral students (both those employed by Chalmers and industrial doctoral students) are welcome to contact the DOMB in case of study or work-related problems, both small and large.
https://www.dokt.chs.chalmers.se/support-for-phd-students/doktorandombudet-domb/
Campusstories – dela och läs berättelser om händelser på campus
Vi har skapat ett formulär för dig som vill lätta hjärtat – oavsett om du har blivit utsatt för trakasserier eller själv varit delaktig i en situation som blivit fel. Du kan även läsa andra studenters berättelser.
Erfarenheter runt om från campus gör att vi som arbetar med trygghetsfrågor får bättre koll och underlag för åtgärder framöver. Din erfarenhet kan förbättra vårt arbete.
Genom att dela med dig bidrar du till att synliggöra vad som händer på campus och blir en del av arbetet för att göra Chalmers till en tryggare och mer jämlik plats för alla.
https://forms.office.com/e/zJxdabKPqa
https://chalmersstudentkar.se/wp-content/uploads/2025/04/Campus-stories_sv.pdf
https://chalmersstudentkar.se/wp-content/uploads/2025/04/Campus-Stories.pdf
Stödfunktioner – må bra under sin Chalmerstid
Det finns många stödfunktioner att vända sig till, både inom och utanför Chalmers. Här är länkar och information om några. Det går alltid att höra av sig till Sociala enhetens ordförande (SO) i kårledningen för hjälp med att hitta rätt.
Inom Chalmers
Det finns flertalet olika stödfunktioner inom Chalmers. Information om Chalmers stödfunktioner hittas på Chalmers hemsida.
https://www.chalmers.se/utbildning/studentstod/studenthalsa/
Utanför Chalmers
Det finns även många stödfunktioner i Göteborg utanför Chalmers. Detta är några av dem.
Ungdomsmottagningen - Ungdomsmottagningen finns för dig från 13 till och med 24 år. Här kan du ställa frågor, bolla funderingar, berätta svåra saker, få råd, stöd och hjälp. På UM kan du träffa kuratorer, sjuksköterskor, barnmorskor och läkare. På vissa mottagningar finns även psykologer och undersköterskor.
Mini-Maria Göteborg – Mini-Maria Göteborg vänder sig till ungdomar och unga vuxna upp till 21 år som har frågor eller bekymmer kopplade till alkohol eller droger samt deras föräldrar eller anhöriga.
Behandlingsgruppen för drogproblem – Vänder sig till personer som är över 20 år och bor i Göteborg. De erbjuder samtal för de som själva brukar droger eller för de som lever nära någon med riskbruk. Samtal är alltid frivilligt och kostnadsfritt, och de har tystnadsplikt.
Respons alkoholrådgivning – Vänder sig till personer som är över 20 år och bor i Göteborg. De erbjuder samtal för de som själva har alkoholproblem, för anhöriga eller för personer som har vuxit upp i en familj med alkoholproblem. Samtal är alltid frivilligt och kostnadsfritt, och de har tystnadsplikt.
Vad gör kåren idag för att campus ska vara en trygg plats?
Chalmers studentkår jobbar kontinuerligt för att campus ska vara en trygg plats för alla våra medlemmar, såväl under studierna som i samband med kårens arrangemang. Detta gör vi på flera olika sätt, bland annat genom att:
- Ha studentrepresentanter i flera olika forum inom högskolan för att ständigt arbeta för en trygg studiemiljö.
- Synliggöra problem och trygghetsfunktioner för våra medlemmar. Detta gör vi bland annat genom att dela campusberättelser, sätta upp skyltar som informerar om trygghetsfunktioner på våra arrangemang, inkludera trygghetsfrågor i vårt kommunikationsflöde och tillhandahålla relevant information – till exempel via denna hemsida.
- Se till att våra arrangörer får relevanta utbildningar så att de kan agera om något händer och lära sig hur de kan vara goda förebilder.
- Vi har en jämlikhetskommitté inom kåren – JämK – som arbetar för att kåren ska vara en plats där alla känner sig välkomna. De samordnar bland annat Jämlikhetsveckan, som äger rum varje år under samma vecka som Alla hjärtans dag. Under veckan anordnas dagliga arrangemang som syftar till att synliggöra problem och främja ett mer jämlikt campus.